- Wat is een interactieve kaart?
Een interactieve kaart is een online applicatie waarmee de gebruiken een kaart gebruikt om informatie op te vragen. Dit kan informatie zijn over de omgeving van de gebruiker of over een bepaalde locatie waar de gebruiker interessen in heeft. Een interactieve kaart is herkenbaar waardoor de gebruiker direct weet wat hij of zij kan verwachten van de applicatie. Vaak kan men bij een interactive kaart ook een postcode of locatie invoeren, vervolgens zoekt de kaart automatisch de bijbehorende data voor de gebruiker op. Daarnaast is een interactieve kaart ook goed te combineren met verschillende lagen en weergaves, waardoor er nog meer gelaagde informatie beschikbaar gemaakt kan worden.
- Wat kost een interactieve kaart?
De kosten van een interactieve kaart zijn afhankelijk van de wensen van de klant. Een interactieve kaart met simpele techniek en weinig data kan al voor een paar honderd euro gemaakt worden, terwijl grote en complexe kaarten met veel data en een beheersysteem zomaar richting de 10.000+ euro kan gaan. Ook de gebruikte technieken, hoeveelheid interactie, animaties en dataverwerking zijn van invloed op de prijs. Wil je weten wat jouw interactieve kaart zou moeten kosten? Neem dan contact op met De Animatier!
- Wat zijn de voordelen van een interactieve kaart
Een interactieve kaart biedt tal van voordelen. Het presenteert complexe data op een visueel aantrekkelijke en toegankelijke manier, waardoor gebruikers gemakkelijk informatie kunnen ophalen of patronen en trends kunnen herkennen. Met meerdere lagen kunnen diverse soorten informatie worden weergegeven, zoals demografische gegevens, infrastructuur en klimaatgegevens. Interactieve functies, zoals inzoomen, uitzoomen en klikken voor details, verbeteren de gebruiksvriendelijkheid en betrokkenheid. Animaties en bewegende onderdelen maken de kaart nog dynamischer, wat helpt om de aandacht van gebruikers vast te houden en data over tijd of ruimte te verduidelijken. Kortom, interactieve kaarten zijn krachtige tools voor diepgaande data-analyse en effectieve communicatie.
- Hoe zet ik mijn interactieve kaart in binnen mijn marketingplan?
- Wat is het verschil tussen een interactieve kaart of een infographic?
Een interactieve kaart kenmerkt zich vaak door gebruik te maken van geografische gegevens. Een interactieve infographic kan dezelfde informatie bevatten maar communiceert dit dan niet per see via een kaart. Echter kan het ook voorkomen dat een interactieve kaart elementen bevat van een interactieve infographic, ook andersom komt dit voor. Hierdoor is er niet altijd een groot verschil tussen een interactieve kaart of een interactieve infographic. Je zou zelfs kunnen zeggen dat een interactieve kaart een soort interactieve infographic is, zeker wanneer deze voorzien wordt van extra lagen aan informatie en interactieve en geanimeerde elementen.
- Kan ik zelf een interactieve kaart maken?
Er zijn online diverse tools te vinden waarmee je zelf een interactieve kaart kunt maken. Voor een simpele weergave van data is dit vaak voldoende. Wanneer je je eigen data wilt importeren, je huisstijl wil toepassen of het geheel gemakkelijk wilt kunnen integreren in je eigen website komen echter toch de beperkingen om de hoek kijken. Een interactieve infographic op maat biedt dan de uitkomst. Hiervoor wordt namelijk een apart design gemaakt die aansluit op je huisstijl. Ook kan alle data die je al hebt gekoppeld en geimporteerd worden zoals jij dat zelf wil. Ook de integratie op je eigen website is met een interactieve kaart op maat geen probleem.
- Wat is de productietijd voor een interactieve kaart?
Afhankelijk van de complexiteit van de te maken kaart kan de productietijd varieren van 3 weken tot een aantal maanden. Bij grotere projecten gaat de oplevering vaak in fases. Zo kan een deel van de interactieve kaart al gebruikt worden terwijl er op de achtergrond gewerkt wordt aan de volgende fases van de interactieve kaart. Er wordt altijd samen met De Animatier gekeken naar een realistische planning. Houd er hierbij ook rekening mee dat er wellicht eerst nog data verzameld en verwerkt moet worden door de klant zelf voordat De Animatier er mee aan de slag kan.
- Hoe moet ik de data aanleveren voor de interactieve kaart?
Data komt in verschillende vormen en formaten. De Animatier kan samen met je kijken naar welke data beschikbaar is en in welke vorm dit staat. Er kan vervolgens gekozen worden om de data op verschillende vormen te exporteren zodat deze op de juiste manier geimporteerd kan worden. Dit is ook mogelijk bij verschillende databronnen. De Animatier kan dan kijken hoe de databronnen gecombineerd kunnen worden zodat het bruikbaar wordt voor de interactieve kaart. Neem contact op met De Animatier om te kijken of uw data geschikt is of geschikt gemaakt kan worden voor een interactieve kaart.
- Kunnen we Google Maps als basis gebruiken voor de kaart?
Door middel van gebruik te maken van de Google Api kan de Google Maps gebruikt worden als basis voor de weergave van een interactieve kaart. De uitstraling en stijl van de kaart kan daarbij aangepast worden om zo aansluiting te vinden met de huisstijl van de te maken applicatie. Elementen op de kaart kunnen met op maat gemaakte icoontjes weergegeven worden en de interactie met de kaart kan vervangen worden met op maat gemaakte interactiviteit en informatielagen. Het enige wat hier voor nodig is, is een Google Account met daaraan een betaalaccount gekoppeld. Het gebruik van de API is namelijk gratis tot een x aantal gebruiken per maand. Daarna moet er betaald worden voor het gebruik van de API's. Voor een gemiddelde interactieve kaart is dit vaak ruim voldoende, maar bij kaarten die intensiever gebruikt worden moet er dus rekening gehouden worden met mogelijke extra kosten.
- Kan de interactieve kaart ook op mobiel weergegeven worden?
De Animatier gaat altijd uit van een op maat gemaakte kaart die weer te geven is op zowel desktop, tablet als mobiel. Door middel van een responsive weergave past de kaart zich dan aan aan het formaat van het beeldscherm. Hierbij kan eventueel ook aparte functionaliteit toegevoegd worden speciaal voor mobiele bezoekers. Ook kunnen we op dezelfde manier juist informatie achterwege laten wanneer iemand de kaart op een mobiele telefoon of tablet bezoekt.
- Wordt de interactieve kaart ook voorzien van een backend of beheer?
Wanneer de data van een interactieve kaart niet (veel) verandert hoeft deze niet per see voorzien te worden van een backend of beheerpaneel. Dit is uiteraard wel mogelijk. Dit beheerpaneel kan op maat gemaakt worden of functioneren op basis van Wordpress. Toevoegen van een op maat gemaakt beheerpaneel of een Wordpress indeling brengt echter wel extra kosten met zich mee.
- Kan ik de interactieve kaart integreren in onze Wordpress website?
Ja, dat kan! Wanneer een kaart relatief simpel is en niet super complexe data bevat is het prima mogelijk om de kaart te integreren in een wordpress website inclusief beheer van de inhoud via het Wordpress beheerpaneel. Ook kan de Animatier een plugin voor wordpress maken. De kaart kan dan bijvoorbeeld via het gebruik van een shortcode weergegeven worden op de website. Wanneer een interactieve kaart te complex wordt of te veel data bevat is het echter verstandig om dit niet via Wordpress te laten lopen omdat dit database-technisch te complex wordt en de wordpress-installatie daardoor voor onnodig veel vertraging kan zorgen.
- Kunnen we voor updates aan de kaart ook een strippenkaart afnemen?
Jazeker! Na de oplevering van de interactieve kaart kan het voorkomen dat de inhoud op een later moment aangepast moet worden. Ook kan het zijn dat er na oplevering nog extra functionaliteit toegevoegd moet worden. Wanneer de kaart dan geen beheerpaneel heeft is het mogelijk om bij De Animatier een strippenkaart af te nemen. Op de strippenkaart worden dan per minuut de werkzaamheden bijgehouden en afgestreept. Hierdoor hoeft er niet steeds eerst een offerte gemaakt te worden en kan er snel geschakeld worden bij (belangrijke) aanpassingen.